Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Zeytincilik sektörü Edremit'te tartışıldı

Zeytincilik sektörü Edremit

Edremit'te devam eden 1. Edremit İda-Zeytin Kültür ve Sanat Günlerinde, zeytin ve zeytinyağı sektöründe yaşanan sorunlar dile getirildi.

Edremit’te devam eden 1. Edremit İda-Zeytin Kültür ve Sanat Günlerinde, zeytin ve zeytinyağı sektöründe yaşanan sorunlar dile getirildi.
Edremit Akçay Mahallesi`nde Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı ve Akçay Belediyesi eski Başkanı Cahit Çetin’inde katıldığı ‘Zeytin Söyleşileri’nde zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunları ele alındı.
Edremit Körfezinin en önemli geçim kaynakları arasında yer alan zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarının ele alındığı ‘Zeytin Söyleşileri’ne, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Ulusal Zeytin, Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, Ulusal Zeytin, Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyeleri Ercan Türktemel ve Murat Narin`in konuşmacı olarak yer aldı.
Türkiye, zeytin üretiminde dünya 2.si
‘Zeytin Söyleşileri’nde ülkemizdeki zeytin ve zeytinyağı sektörünün yaşadığı başlıca sıkıntılardan, meclis gündemine getirilen Zeytincilik Yasasının değiştirilmesi konusuna, destekleme primlerinden, zeytinlik alanlarda ki madencilik faaliyetlerine ve havadan ilaçlama konusuna kadar tüm sorunları ayrıntılı olarak konuşmacılar tarafından anlatıldı.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Türkiye’nin zeytin de dünya ikincisi, zeytinyağında ise dünya 5 ve 6 sırasında bulunduğunu, dış piyasada yüksek hedef koymanın önemli olduğunu ancak, asıl önemli olanın konulan hedefe ulaşabilecek doğru tarım ve zeytinyağı politikaları üretmek olduğunu vurguladı.
Türkiye’de kişi başı sıvı yağ tüketiminin yaklaşık 30 kilogram civarında olduğunu söyleyen Çetin, “Ancak bu kişi başı tüketimin onda birini yani yaklaşık 2,5-3 kilogramı zeytinyağı tüketiminden oluşuyor. Kişi başı sıvı yağ tüketiminde zeytinyağını miktarını yükletmeye yönelik çalışmalarımız var. Ancak sadece bir kurum yâda kuruluşun değil hepimizin bu yönde çalışmalar yapması gerekir.” dedi.
Zeytin Söyleşilerinde, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet tarafından katılımcılara markasız meşrubat şişelerinde satılan zeytinyağı ile markalı bir zeytinyağından ayrı ayrı tadımlar yaptırıldı ve natürel zeytinyağının dünyada öneminin arttığını söyledi.
Söyleşi sonunda katılımcılara Edremit Belediyesi tarafından teşekkür plaketi verildi.



  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı